Ma először idézek egy igen megosztó és gyakran félre értelmezett személy gondolatai közül.

Niccoló Machiavelli az 1400-s évek végén, az 1500-s évek elején élt Firenzében, az itáliai reneszánsz központjában.

Az előkelő, ugyanakkor nem túl vagyonos családból származó fiatalember 14 évig vett részt tevékenyen a város vezetésében. A város előkelőségei hamar felfigyeltek szorgalmára és éles eszére. 1512-ben, miután a Mediciek újra hatalomra kerültek Machiavellit száműzték a politikából, ma úgy mondjuk, hogy koncepciós perbe fogták. Elítélni mégsem sikerült, mert az összes vádat kivédte. Összesen két hetet töltött börtönben. A kormányzáshoz soha többet nem tért vissza. Visszavonultan élt birtokán miközben élettapasztalatai alapján megírta fő műveit.

Ma az egyik legvitatottabb művéből idézek, A fejedelemből. E mű a mai napig aktuális kérdésekkel foglalkozik. Érdemes tudni, hogy olyan korban íródott, mikor Itália darabjaira, kisebb királyságokra volt szaggatva.

Sokan úgy vélik, főleg Shakespeare értelmezése és vélemény nyilvánítása miatt, hogy csak az erőszakos cselekedetekre való buzdítást és a kereszténységgel való burkolt szembenállásra buzdít, pedig művében alapfeltételnek szabja az emberséget, a nagylelkűséget és az igazságosságot. Művét a Medici család egyik vezető alakjának ajánlotta, aki idő közben elhunyt, így egyik közeli rokonát érte a megtiszteltetés. A könyv hatására később kapott pár kisebb megbízást a várostól. Később a Mediciek újbóli eltávolítása során a város éléről, újfent eltiltották a közügyektől. Pár hónapra rá meg is halt.

Jellemző a műveire, hogy az idő előre haladtával folyamatos fejlődést lehet benne tapasztalni. Utolsó művében kifigurázza saját magát és a kort is, melyben élt.

Lássuk mit írt:

"mert olyanok a világ dolgai,

hogy amikor valami kedvezőtlen esemény elől menekülsz,

más hasonlóba botlasz;

a bölcsesség abban rejlik,

hogy a kellemetlenségek közül a kisebbet vegyük kedvezőnek."

 

 Niccoló Machiavelli

(1469 - 1527)

A bejegyzés trackback címe:

https://szemezgeto.blog.hu/api/trackback/id/tr311651468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása