Ma egy igen sokoldalú művésztől idézek. Azért nevezem művésznek, mert habár a nevét a színművei őrzik igazán mégis, emellett festett, értett a rézkarcokhoz, novellákat és költeményeket is írt.

Életében megjárta a poklot és a mennyet is és az 1800-s évek Monarchiájának szinte minden szegletét. Katonatisztként több csatában is részt vett, fogságba is esett, ahonnan sikeresen megszökött. Mivel a katonaságtól kilépett, vándorolt városról városra az országban (jelentős pénzzavarral küzdve) és mindezek mellett soha nem házasodott meg, apja kitagadta. Ezen az sem változtatott, hogy később a színműveit teltház előtt játszották, majd az ország irodalmi vezetőjének tartották, aki példának okáért olyan embereket tudott a barátai között, mind Széchenyi.

Lássuk mit is mondott:

 

"Az indulat a legrosszabb vendég,

mert magára gyújtja a házat!"

 

Kisfaludy Károly

(1778 - 1830)

költő, író, festő

A bejegyzés trackback címe:

https://szemezgeto.blog.hu/api/trackback/id/tr351656511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása